~ תרגול יוגה זהיר בזמן הריון ~
תרגול היוגה במהלך ההריון מומלץ מאד. התרגול תומך בכל שלבי ההריון; ברובד הפיסי, הרגשי, המנטאלי וכן מסייע רבות בתהליך הלידה.
הסטטיסטיקה גורסת כי בין 15 ל20 אחוזים מההריונות שבהם נמדד דופק עוברי מסתיימים בהפלה, המספרים גדולים בהרבה בהריונות מוקדמים. לכן זהירות ותשומת לב הם הכרחיים במיוחד בטרימסטר הראשון ובזמן ניסיונות ההתעברות.
נקיטת משנה זהירות קריטית במיוחד בקבוצות סיכון הכוללות טיפולי פוריות, נשים שחוו הפלות, נשים מעל גיל 35 ונשים שבן זוגן מעל גיל 40 (גם גילו של הגבר משמעותי להתעברות ולהריון עצמו). במקרים אלו ההריון הוא יקר ערך במיוחד.
לאורך השנים קיבלתי כמה פניות ממורות ליוגה שביקשו להתייעץ בקשר לתרגול במהלך ההריון. בנוסף, נתקלתי בסיפורים, תמונות וכתבות של מורות ליוגה ומאמנות כושר שמתרגלות בעצמן בתקופת ההריון אימון מאד אינטנסיבי. נשאלת השאלה למה?
התפלאתי מאד לראות מורות ליוגה בהריון מתקדם יחסית מדגימות אימון יוגה שכרוך בהפעלת שרירי בטן וכיווץ הרחם (תנוחת העורב וכדומה) או לחילופין הקשתות שדרה אינטנסיביות ביותר שעשויות לגרום למתיחה מוגזמת ונזקים לרקמות באיזור הבטן. שלא לדבר על קפיצות וריחופים למיניהם שגם הם כרוכים במאמץ של איזור הליבה.
לפני זמן מה מישהו הפנה תשומת ליבי לכתבה על אישה בשבוע ה26 להריון שמדגימה הרמת משקולות של 40 ק"ג (אני חזקה יחסית ובזמן ההריון לא העזתי להרים את הבת שלי ששוקלת 18 ק"ג)
אימון מאומץ שכזה אשר כולל כיווץ קיצוני של שרירי הבטן יוצר סטרס בסביבת העובר ולדעתי עשוי להיות טראומטי ואולי אף להתבטא בבעיות פסיכולוגיות ומוטוריות מאוחר יותר.
בנוסף, לצערי מה שאותן נשים כנראה לא יודעות זה שאת הנזקים לבטן רואים בעיקר אחרי הלידה. ישנן לא מעט נשים שבעקבות אימון אינטנסיבי ומוגזם גורמות לנזק חמור לרקמות הבטן ומגלות זאת רק בדיעבד.
הפעלת הבטן תוך כפיפת הגב (או הרמת משקל כבד) עלולה לגרום להיפרדות של הישר בטני (rectus abdominis) ואף לבקע טבורי. יש לפציעה הזו דרגות חומרה שונות שיכולות לנוע בין חולשה קלה באיזור הבטן עד לפגיעה מאד משמעותית ברקמות שמגבילה מאד פיזית, מותירה נזק אסתטי חמור ואף דורשת התערבות ניתוחית!
בנוסף, קיימת נטיה לגמישות יתר (הורמון רילאקסין) ומתיחה מוגברת עלולה לגרום לנזק לרצועות וכן למפרק רצפת האגן (סימפיזיוליזיס). מצבים אלה עשויים להוביל לכאבי תופת והידרדרות שלהם יכולה להוביל לשמירת הריון ואף ללידה קיסרית.
לסיכום, פגשתי לא מעט נשים מתוסכלות שמצטערות מאד על התנהלותן השגויה במהלך ההריון ומביעות חרטה על כך לאחר מעשה, מה שהותיר אותן עם פציעות מאד לא נעימות (שלא לדבר על הפלות) שלוקח המון זמן לשקם אם בכלל ומשפיע גם על ההריונות הבאים.
נשים יקרות, אני פונה אליכן מלב אל לב, יש לכן את כל החיים לאימון אינטנסיבי. בתקופת ההריון אפשרו לעצמכן למתן את האימון, להיות קשובות, לנשום יותר ולנוח, נצלו את התקופה הזו על מנת לפתח ולהעצים את מערכת היחסים שלכן עם עצמכן ועם הקסם הזה שצומח לו בתוך הבטן.
נאמאסטה ❤
מאיה גרוס ~ אשטנגה יוגה תל אביב
לחצי כאן - לקריאה אודות תרגול אשטנגה יוגה בהריון
קישורים לגבי המצבים הרפואיים הנזכרים בכתבה:
https://en.wikipedia.org/wiki/Symphysis_pubis_dysfunction
https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%91%D7%A7%D7%A2_%D7%98%D7%91%D7%95%D7%A8%D7%99
אשטנגה יוגה תל אביב גורדון 53 [email protected]